«Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου

 

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

Ένας συζυγικός… μονόλογος, 

όπως μόνο μια γυναίκα ξέρει να τα λέει!

 

Ακαταμάχητες σκηνές γυναικείας ζηλοτυπίας, πικρά παράπονα αλλά και καυστικά σχόλια, διαδέχονται με καταιγιστικό τρόπο το ένα το άλλο, στον θεατρικό μονόλογο «Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου – Καλλέργη. 

 

Όλα όσα αγνοείτε και θέλετε να μάθετε για τον σπουδαίο φιλόσοφο, μέσα από την ανατρεπτική ματιά της ίδιας της συζύγου του. 

 

Η περίφημη Ξανθίππη με σαρκαστικό χιούμορ και βιτριολικά σχόλια μιλάει για πρώτη φορά έξω από τα δόντια για τα καθημερινά και άγνωστα του μεγάλου φιλοσόφου που υμνήθηκε και λατρεύτηκε όσο λίγοι. Διηγείται τη ζωή της μαζί του και σχολιάζει όχι μόνο την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά και τις καθημερινές συνήθειες και ιδιοτροπίες του. Δεν παραλείπει να σχολιάσει ακόμα και τις μπερμπαντιές του.

 

 

Για πρώτη φορά στη σκηνή, η ζωή και το τέλος του Σωκράτη, μέσα από τα μάτια της Ξανθίππης, η οποία φαίνεται να παίρνει εκδίκηση για όλες τις γυναίκες που έζησαν στη σκιά μεγάλων και σπουδαίων ανδρών. 

 

Ωστόσο, αυτός ο γαργαλιστικός μονόλογος αποκαλύπτει και την μεγάλη αγάπη της Ξανθίππης προς τον Σωκράτη. Η αγωνιώδης δίκη, η συγκλονιστική απολογία, η τραγική κατάληξη έως το κώνειο, μα πάνω απ' όλα, η τελευταία συνάντηση των δυο συντρόφων στο κελί του μελλοθανάτου, παρουσιάζονται με τρυφερότητα για τις ανθρώπινες στιγμές του διασημότερου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

 

 

 Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λυκούργου Καλλέργη. Περιλαμβάνει κινηματογραφικά πλάνα με τον ίδιο, στο ρόλο του Σωκράτη. 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

 

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ιγγλέση

Θεατρολογική υποστήριξη : Καλλιόπη Γ. Ξυπνητού

Σκηνικά – κοστούμια: Πέννυ Αμπλά

 

 

Το έργο τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ»

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Δέντρο», του Γιώργου Μανιώτη

 

ΜΟΝΟ ΓΙΑ 8 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ στο Θέατρο «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ» 
(Δευτέρα και Τρίτη 6-7, 13-14, 20-21, 27-28 Μαρτίου, στις 20:30)
Ο Χριστόφορος, νεόπτωχος και νεοάστεγος, προσπαθεί να στολίσει το «Δέντρο» της ζωής του, με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων, 
στη γωνιά ενός δρόμου. Σύμμαχοί του, τα στολίδια που βρίσκει σε σακούλες σκουπιδιών. Μνήμες και αγαπημένες στιγμές γίνονται εφόδια, μαζί με κάποια άλλα αντικείμενα -διαφορετικά από τα συνηθισμένα- για να στολίσει με αυτά το πανύψηλο δέντρο που ορθώνεται μπροστά του.
Περισσότερα

24/12/2016

Παραμονή Χριστουγέννων με το αριστούργημα «Το αστέρι της ερήμου: Νεφέλη και Ναλιμάρ»!25/12/16 Χριστούγεννα με γιορτή στο Αίθριο!

 

«Όλοι οι δρόμοι, βασιλιά, θάρρος ζητούν και τόλμη… κι εκείνοι των πολέμων κι εκείνος της καρδιάς…»

 

Το παιδικό μιούζικαλ «Αστέρι της Ερήμου – Νεφέλη και Ναλιμάρ» έρχεται στην «Ελεύθερη Έκφραση» την Παραμονή των Χριστουγέννων (Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016), στις 12:00, σε μια μοναδική Χριστουγεννιάτικη παράσταση γεμάτη εκπλήξεις, υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Περισσότερα

25/12/16 Χριστούγεννα με γιορτή στο Αίθριο!

 

Την ημέρα των Χριστουγέννων (Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016), ακριβώς μετά την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα με κεράσματα, τραγούδι και χορό στο Αίθριο του θεάτρου «Ελεύθερη Έκφραση». Ο όμορφος χώρος μας, γίνεται μια αγκαλιά και υποδέχεται τους φίλους του θεάτρου, με κιθάρα και φωνές!

Περισσότερα